Afgelopen jaar introduceerde Apple drie nieuwe iPhones: de iPhone 8, de iPhone 8 Plus en de iPhone X.
De drie toestellen zijn in Nederland verkrijgbaar voor respectievelijk 810,45 euro, 920,45 euro en 1160,45 euro.
Het duurste model is de iPhone X, een toestel dat in veel opzichten de toekomst van de iPhone belichaamt. Maar dat betekent niet dat het toestel voor iedereen geschikt is.
Er zijn 9 redenen waarom je beter een iPhone 8 of iPhone 8 Plus kunt overwegen in plaats van de iPhone X :
1. De iPhone X is veel duurder dan de iPhone 8.
Dat is natuurlijk meteen de belangrijkste reden om voor een iPhone 8 te kiezen: de prijs.
De iPhone 8 heb je al voor 810,45 euro, terwijl de grotere iPhone 8 Plus je 920,45 euro kost. De iPhone X aan de andere kant, kost je al direct 1160,45 euro. Tel uit je winst als je gaat voor de iPhone 8, die in heel veel opzichten over dezelfde functionaliteiten beschikt als de iPhone X.
2. De iPhone 8 en de 8 Plus hebben dezelfde chipset als de iPhone X.
Vanuit een functioneel standpunt bezien zijn de iPhone 8 en de 8 Plus identiek aan de iPhone X. Elk toestel wordt aangedreven door Apple's nieuwe A11-chipset en de geïntegreerde M11-coprocessor, die data van de bewegingssensor, gyrosensor en het kompas verwerkt.
Het enige verschil is de manier waarop de toestellen hiervan gebruik maken: de iPhone X gebruikt de A11-chip voor het systeem van gezichtsherkenning, Face ID, iets wat de iPhone 8 niet heeft.
Ook draaien alle toestellen op het besturingssysteem iOS 11. Dus op zowel de iPhone 8 als de iPhone X heb je toegang tot hetzelfde ecosysteem van apps.
3. Touch ID is sneller dan Face ID, en in sommige opzichten ook beter.
Touch ID, waarmee je het toestel ontgrendelt met je vingerafdruk, is een bewezen technologie. Het werkt gewoon. Ik heb een iPhone X en Face ID werkt meestal prima. Toch is Face ID - mijn collega Tony zegt het ook - minder betrouwbaar dan Touch ID, en lang niet zo snel.
Face ID is heel goed. Volgens Apple kun je de gezichtherkenningssoftware minder makkelijk foppen Touch ID en kun je er ook in het donker mee werken, of als je een hoed of bril draagt. En toch is Touch ID prettiger om mee te werken, werkt het altijd en hoef je niet naar het toestel te kijken. Dat laatste is vooral fijn als je 's avonds op je zij in bed ligt.
Face ID mag dan veel potentie hebben, Touch ID blijft voorlopig onverslaanbaar.
4. De iPhone 8 en de 8 Plus ondersteunen de technologie voor draadloos en snel opladen. Net als de iPhone X.
De iPhone 8, iPhone 8 Plus en de iPhone X werken allemaal met de Qi-standaard voor draadloos en snel opladen.
De keerzijde van de medaille: om daar gebruik van te maken, moet je extra accessoires kopen. Apple biedt verschillende Qi-snelladers (Apple's eigen AirPower-oplader komt pas later dit jaar uit), maar je bent minimaal 54,95 euro kwijt voor een draadloos oplaadstation.
5. De iPhone 8 Plus en de iPhone X hebben vrijwel identieke camera's aan de achterzijde.
De camera's op de drie toestellen zijn nagenoeg identiek. Met de iPhone 8 schiet je mooie beelden, maar de iPhone 8 Plus heeft ook nog eens een telelens waarmee je inzoomt zonder verlies van beeldkwaliteit.
Het enige verschil tussen camera's van de iPhone 8 en die van de iPhone X is dat de laatste optische beeldstabilisatie voor beide lenzen heeft. Dat betekent: betere kwaliteit en scherpere foto's bij onderbelichting.
6. De camera's aan de voorzijde van de iPhone 8 en de iPhone X zijn ook identiek - los van wat extra functionaliteiten.
Op papier zijn de FaceTime HD-camera's van de iPhone 8 en de 8 Plus qua functionaliteit identiek aan de camera van het TrueDepth-camerasysteem van de X. Al deze toestellen nemen foto's van 7 megapixels, hebben een diafragma van ƒ/2.2 en maken video's in 1080p-resolutie.
Het enige verschil is dat de iPhone X wat softwarematige extraatjes heeft: De portretmodus voor de camera aan de voorzijde, portretbelichting waarmee je achtergronden kunt wegwerken en zo nóg mooiere selfies kunt maken en natuurlijk Animoji. Hiermee kun je emoji's rondsturen die jouw gezichtsuitdrukkingen hebben en zelfs met jouw stem spreken. Maar of die extraatjes het prijsverschil waard zijn...
7. De iPhone 8 heeft geen inkeping bovenop.
De voorkant van de iPhone X bestaat bijna helemaal uit scherm. Behalve dan die inkeping aan de bovenkant waar het TrueDepth-camerasysteem is ingebouwd.
De 'notch' is er altijd en overal: als je een nieuwe achtergrond wilt instellen of een video wil bekijken moet je rekening houden met de inkeping. Ook moeten veel apps nog geoptimaliseerd worden voor de nieuwe vorm en lay-out van de X. En dat betekent dat voor de meeste apps geldt dat het net lijkt alsof je ze op het scherm van een iPhone 7 of 8 laat draaien, waarbij een deel van het schermoppervlak onbenut blijft.
8. Had je eerst een iPhone 7 of 7 Plus en neem je een iPhone 8, dan past het hoesje nog gewoon - alleen niet als je een iPhone X neemt.
De afmetingen van de iPhone 8 en de 8 Plus zijn ongeveer dezelfde als die van hun voorgangers, de iPhone 7 en de iPhone 7 Plus. De nieuwe toestellen zijn iets zwaarder en verschillen licht qua lengte, breedte en dikte, maar alles minder dan een millimeter. Dus je oude hoesjes en cases kun je gewoon hergebruiken.
Hoe anders is dat met de iPhone X. Die heeft een compleet nieuw ontwerp, waardoor je een nieuw hoesje aan moet schaffen. Dat zijn dus extra kosten.
9. De batterij van een iPhone X heeft een ongelooflijk lange levensduur, maar wordt ruimschoots verslagen door die van de iPhone 8 Plus.
De batterij van de iPhone X gaat verbazingwekkend lang mee. Volgens de meeste benchmarks en tests doet de batterij er gemiddeld 12 tot 13 uur over om leeg te geraken. En dat is een zeer goede prestatie.
En toch is de levensduur van die van de iPhone 8 en iPhone 8 Plus superieur aan die van de X. Verwacht 13 tot 14 uur voor de iPhone 8 en 14 tot 15 uur (of meer) van de iPhone 8 Plus. Geheid dat je er een volle dag mee kunt doen.